:: Home :: Get Hosted :: PPM FAQ :: Forum FAQ :: Privacy Policy :: Search :: Memberlist :: Usergroups :: Register :: Profile :: Log in to check your private messages :: Log in ::

Do you want to advertise at Project Perfect Mod. Find out how to do it HERE.

The time now is Tue May 26, 2020 9:52 am
All times are UTC + 0
 Forum index » Modding Central » Red Alert 2 Editing Forum » Mapping Discussion
New tileset in desert
Moderators: Global Moderators, Red Alert 2 Moderators
Post new topic   Reply to topic Page 1 of 1 [10 Posts] View previous topic :: View next topic
Author Message
TAK02
General


Joined: 28 Jun 2015
Location: It was Damascus.

PostPosted: Wed May 20, 2020 7:51 am    Post subject:  New tileset in desert
Subject description: It's not working?
Reply with quote

OK, so I wanted to put in 1-cell cornerpavement shores, something both base games and TX are lacking.

Unfortunately, adding the tileset doesn't seem to work for some reason. It's not an issue of the tile just no showing up, but the tileset itself isn't appearing in the drop-list. The last number in the list is still 0119 and not 8301.

Spoiler (click here to read it):
desertmd.ini, once in FA2's folder and once in RA2's folder
Code:
[TileSet8301]
SetName = Pavement Shorelines C
FileName = pshor
TilesInSet = 99
AllowBurrowing=false


I would add the .DES but extension not allowed.

EDIT: apparently you shouldn't skip tileset numbers for FA2.
Here is the new 1-cell water-pavement tile:

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website ModDB Profile ID Skype Account
Lin Kuei Ominae
Seth


Joined: 16 Aug 2006
Location: Germany

PostPosted: Wed May 20, 2020 10:49 am    Post subject: Reply with quote

maybe try 120 then and not something way beyond the maximum of 255
_________________
SHP Artist of Twisted Insurrection:  Nod buildings

Public SHPs
X-Mech Calendar (28 Mechs for GDI and Nod)
5 GDI, 5 Nod, 1 Mutant, 1 Scrin unit, 1 GDI building

Tools
Image Shaper______TMP Shop______C&C Executable Modifier

Back to top
View user's profile Send private message
RP
Commander


Joined: 12 Jul 2012
Location: Mapping God Heaven

PostPosted: Wed May 20, 2020 11:53 am    Post subject: Reply with quote

When using this 'skip', does it work in-game and only not in FA2? Or does it also not show up in-game?

@LKO:
Does the game only read tilesets with IDs 0-254?
Or does it read all tilesets from INI, but only functions correctly with <255 valid tilesets in the end?
Eg. you can specify any ID as long as the count is less than 255.
_________________


Mental Omega 3.0 Mission creator - Creator of FinalOmega: APYR 3.0 Map Editor

/ppm/'s stupidity

Back to top
View user's profile Send private message
G-E
General


Joined: 09 Feb 2015

PostPosted: Wed May 20, 2020 12:08 pm    Post subject: Reply with quote

I was having problems in RA2 at the 126th tileset, and there's at least a dozen earlier tilesets with 0 tiles. It's a good bet they raised the limit to 255 in YR for NewUrban especially, but anecdotally it has to be the number that matters.

I also never got a straight answer how the map tiles are stored in relation to the tilesets themselves, in that I can replace a tileset with tiles of a larger cell count without throwing anything off, but adding additional tiles to the end (increasing TileInSet) will screw up everything for tiles before it. So for example I brought in YR's paved shore inner corners in Urban, but I added more tiles to it, so in theory I could view YR maps with them, yet they show up as blank cells in FA2... and as I recall crashed the game.
_________________
http://www.moddb.com/mods/scorched-earth-ra2-mod-with-smart-ai

Back to top
View user's profile Send private message
Starkku
Cyborg Commando


Joined: 28 Dec 2007
Location: Finland

PostPosted: Wed May 20, 2020 12:27 pm    Post subject: Reply with quote

G-E wrote:

I also never got a straight answer how the map tiles are stored in relation to the tilesets themselves, in that I can replace a tileset with tiles of a larger cell count without throwing anything off, but adding additional tiles to the end (increasing TileInSet) will screw up everything for tiles before it. So for example I brought in YR's paved shore inner corners in Urban, but I added more tiles to it, so in theory I could view YR maps with them, yet they show up as blank cells in FA2... and as I recall crashed the game.


Map tile data structure has two tile indices for each cell: Actual tile index and tile sub-index. Map data does not reference tileset numbers in any manner.

Tile index is zero-based index position of the tile within the collection of all tiles from every tileset, in order from first to last in that theater. Actual number of files present does not matter when counting this, only tileset's TilesInSet does. If you change TilesInSet for a tileset, any tiles in tilesets after that would have their tile indices shifted.

Tile sub-index is index of the tile within the tile template/file itself, which is what determines which piece of a multi-tile tile template is used for the cell, pretty simple really. Obviously, any value higher than zero would be invalid for a single-tile template and so on. This also means that changing the size of the templates for existing tiles, especially reduction, is far from straightforward.
_________________
Project Phantom

Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website ModDB Profile ID Twitter Channel URL
G-E
General


Joined: 09 Feb 2015

PostPosted: Wed May 20, 2020 3:43 pm    Post subject: Reply with quote

So why would there be issues if you appended more tiles to the last tileset? Nothing that came before would have changed?
_________________
http://www.moddb.com/mods/scorched-earth-ra2-mod-with-smart-ai

Back to top
View user's profile Send private message
E1 Elite
Commander


Joined: 28 May 2013

PostPosted: Thu May 21, 2020 12:53 am    Post subject: Reply with quote

TileSet numbers have to be sequential for both the game and FA2/FinalSun, can't skip a number in between.

Because of 2 digit file naming which starts with 01, TilesInSet is limited to a max of 99. The actual tiles could be less than 99 but those empty tile numbers/index should never be used.

Max tile index can go upto 65534 as 65535 is considered as no tile which gets replaced with clear tile. TileSet can go as much as you need in 4 digit number, only limited by the max tile index. Both game and map editors work fine with tileset of more than 255, that is not the limit.

Back to top
View user's profile Send private message
RP
Commander


Joined: 12 Jul 2012
Location: Mapping God Heaven

PostPosted: Thu May 21, 2020 8:10 am    Post subject: Reply with quote

E1 Elite, in my question I am specifically referring to this issue:
https://ppmforums.com/topic-28064/terrain-tileset0255-limit-bug/
_________________


Mental Omega 3.0 Mission creator - Creator of FinalOmega: APYR 3.0 Map Editor

/ppm/'s stupidity

Back to top
View user's profile Send private message
E1 Elite
Commander


Joined: 28 May 2013

PostPosted: Thu May 21, 2020 8:58 am    Post subject: Reply with quote

Just confirmed that the bridge repair problem exists if it crosses tileset 255.

Back to top
View user's profile Send private message
E1 Elite
Commander


Joined: 28 May 2013

PostPosted: Fri May 22, 2020 9:41 am    Post subject: Reply with quote

Have made a tentative fix for TS bridge repair problem when TileSet number crosses 255.
Link - https://ppmforums.com/post-585804/terrain-tileset0255-limit-bug/#585804

Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic Page 1 of 1 [10 Posts] View previous topic :: View next topic
 Forum index » Modding Central » Red Alert 2 Editing Forum » Mapping Discussion
Jump to:  
Share on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on DiggShare on RedditShare on PInterestShare on Del.icio.usShare on Stumble Upon
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © phpBB Group

[ Time: 0.1263s ][ Queries: 10 (0.0061s) ][ Debug on ]