:: Home :: Get Hosted :: PPM FAQ :: Forum FAQ :: Privacy Policy :: Search :: Memberlist :: Usergroups :: Register :: Profile :: Log in to check your private messages :: Log in ::
Do you want to advertise at Project Perfect Mod. Find out how to do it HERE.

The time now is Tue Oct 16, 2018 10:40 pm
All times are UTC + 0
 Forum index » Modding Central » Media Hut
How do some modders make custom palette? [SOLVED]
Moderators: Global Moderators, Media Hut Moderators, Red Alert 2 Moderators, Tiberian Sun Moderators
Post new topic   Reply to topic Page 1 of 1 [18 Posts] View previous topic :: View next topic
Author Message
PussyPus
Commander


Joined: 14 Jul 2015
Location: Underground Clone City

PostPosted: Fri Dec 08, 2017 11:20 am    Post subject:  How do some modders make custom palette? [SOLVED] Reply with quote

I am not sure if this is the right place, but i wanted to know how do some modders (for example nooze, some of his MO buildings like the blast furnace's buildup anim is corrupt when i load the official building palette) make custom palette for buildings? i noticed that few building SHPs had different palettes, because for some of them when i load unittem or unitsno palettes, the colors are partially corrupt?
_________________
If you are a MetalHead (Heavy Metal Fan) and don't want to be a metalhead, Just remove your metal ball from your head. �:p .


Last edited by PussyPus on Sun Dec 10, 2017 10:26 pm; edited 1 time in total

Back to top
View user's profile Send private message ModDB Profile ID Skype Account
Fryone
Medic


Joined: 30 Mar 2015
Location: non-Soviet Russia

PostPosted: Fri Dec 08, 2017 11:49 am    Post subject: Reply with quote

Maybe it's cuz Ares gives you ability to use custom palettes on buildings and cameos?

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website ModDB Profile ID
PillBox20
Commander


Joined: 28 Sep 2013
Location: Plovdiv, Bulgaria.

PostPosted: Fri Dec 08, 2017 12:09 pm    Post subject: Reply with quote

As far as I remember you go into the SHP Builder and open a file that you want
to make a palette for. Then you extract it as .pcx and then go to the Mixer and
right click on the .pcx file. There you copy it as .pal


Untitled-1.png
 Description:
 Filesize:  56.22 KB
 Viewed:  1159 Time(s)

Untitled-1.png



_________________
"If it ain't broke, don't fix it."
"If you are loyal to everybody, can you truly be loyal to anybody?"
Ares Documentation: http://ares-developers.github.io/Ares-docs/
My YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCtxeQoEM_iVd-F-xUIwleyQ
PillBox20's Red Alert 2 Mod: http://www.moddb.com/mods/pillbox20s-red-alert-2/downloads/pillbox20s-red-alert-2-version-02

Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website YouTube User URL Skype Account
NucleiSplitter
Chem Warrior


Joined: 28 Oct 2016
Location: Hmm, I don’t know... maybe your Mom’s basement?

PostPosted: Fri Dec 08, 2017 12:12 pm    Post subject: Reply with quote

Make a custom palette? Have you ever heard of OS Palette Editor? Laughing

Hehe, anyway, if that's not what you meant, I can't help. -_-

Back to top
View user's profile Send private message
E1 Elite
Commander


Joined: 28 May 2013

PostPosted: Fri Dec 08, 2017 12:22 pm    Post subject: Reply with quote

NucleiSplitter wrote:
Have you ever heard of OS Palette Editor? Laughing

The images used in the building should have max 256 colors inclusive of
background, shadow and remap etc.. Some color quantizer software are
available to reduce the number of colors from 16 bit, 24 bit colors. But
those who make 3D buildings might be using limited number of colors,
so that damage, buildup etc. all have same set of colors, so that all of those
can use same custom palette.

Back to top
View user's profile Send private message
Mig Eater
Defense Minister


Joined: 13 Nov 2003
Location: Eindhoven

PostPosted: Fri Dec 08, 2017 1:08 pm    Post subject: Reply with quote

I use Photoshop to create & edit pal files (they're under "Indexed Color" in PS BTW), it will auto-generate the pal based on the image(s) you are working on. You generally only have to manually fix the index for the background transparent colour. If you making a pal for a unit/building tho you have to manually fix the remap & "bright" index colours but that isn't much work once you know what to do.

@PillBox20: XCC Mixer can convert SHP files to PCX too so there is no need for SHP Builder.

Edit: Topic moved from SHP forum.
_________________



Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website ModDB Profile ID YouTube User URL Facebook Profile URL Twitter Channel URL
4StarGeneral
Commander


Joined: 14 Sep 2006
Location: Constant Flux

PostPosted: Fri Dec 08, 2017 3:08 pm    Post subject: Reply with quote

Damn, and I always made my palettes by hand in OS Palette Editor...
_________________
"Don't beg for things; Do it yourself or you'll never get anything."
Lin Kuei Ominae wrote:
wrong forum. this is not minecraft.


Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
PussyPus
Commander


Joined: 14 Jul 2015
Location: Underground Clone City

PostPosted: Fri Dec 08, 2017 3:14 pm    Post subject: Reply with quote

Mig Eater wrote:
I use Photoshop to create & edit pal files (they're under "Indexed Color" in PS BTW), it will auto-generate the pal based on the image(s) you are working on. You generally only have to manually fix the index for the background transparent colour. If you making a pal for a unit/building tho you have to manually fix the remap & "bright" index colours but that isn't much work once you know what to do.

@PillBox20: XCC Mixer can convert SHP files to PCX too so there is no need for SHP Builder.

Edit: Topic moved from SHP forum.


Game engine's buildings can't be PCX, this is only on misc and cameos
_________________
If you are a MetalHead (Heavy Metal Fan) and don't want to be a metalhead, Just remove your metal ball from your head. �:p .


Back to top
View user's profile Send private message ModDB Profile ID Skype Account
Mig Eater
Defense Minister


Joined: 13 Nov 2003
Location: Eindhoven

PostPosted: Fri Dec 08, 2017 6:32 pm    Post subject: Reply with quote

Umm... you make PCX files with PS & then convert them to SHP with XCC Mixer.

I kinda feel like since the introduction of SHP Builder to the community knowledge of other more advanced methods for editing SHPs has been lost. Which is a shame as you can do a whole lot more with Photoshop/GIMP & XCC Mixer.
_________________



Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website ModDB Profile ID YouTube User URL Facebook Profile URL Twitter Channel URL
OmegaBolt
President


Joined: 21 Mar 2005
Location: York, England

PostPosted: Fri Dec 08, 2017 11:58 pm    Post subject: Reply with quote

I put all, or a good overall selection of, frames in one image, reduce it to 256 colours using photoshop and set the first index to be the background color. Then the palette produced has a nice selection of colours from everything in the SHP / whatever it is you're making.

If you specifically want to make it for a building though then the remap positions in the palette are hardcoded as well as the ones unaffected by lighting, so keep that in mind. You would need to use a palette editor to ensure they are in the right place.
_________________
TAK02 wrote:
Screw AttachEffect. Can't think of any use for it.

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Skype Account
Graion Dilach
Defense Minister


Joined: 22 Nov 2010
Location: Iszkaszentgyörgy, Hungary

PostPosted: Sat Dec 09, 2017 12:36 am    Post subject: Reply with quote

GIMP is better in this case, because unlike Photoshop, GIMP does not flatten the image before indexing it thereby all frames will have an effect on the result palette and not just what's visible at the moment of the operation. Basically you just throw all the frames of your asset into it, tell it to index, and then fix/work around the issues caused by remap and unlight if necessary.
_________________



AS Discord server: https://discord.gg/7aM7Hm2

Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website ModDB Profile ID
Mig Eater
Defense Minister


Joined: 13 Nov 2003
Location: Eindhoven

PostPosted: Sat Dec 09, 2017 8:56 am    Post subject: Reply with quote

For editing the remap & glowing colours in PS I use the "Forced" setting to load a custom pal with those colours pre-added or disabled (all pink etc). You still need to manually move them to the correct index but it means that PS will auto-generate the pal with the correct number & most efficient colours.
_________________



Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website ModDB Profile ID YouTube User URL Facebook Profile URL Twitter Channel URL
kenosis
Commander


Joined: 19 Aug 2009
Location: Moscow State University

PostPosted: Sat Dec 09, 2017 11:53 am    Post subject: Reply with quote

https://www.youtube.com/watch?v=Sc1vwGTFlek
_________________
Bureau de Planification de WLGC
Présente fièrement

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website Skype Account Yahoo Messenger Account
4StarGeneral
Commander


Joined: 14 Sep 2006
Location: Constant Flux

PostPosted: Sat Dec 09, 2017 3:58 pm    Post subject: Reply with quote

I just picked the frame with the brightest colors and one with the darkest, scanned for the darkest/brightest with the color picker and made a gradient of each color for 8 to 32 different colors depending on usage in the entire SHP. Then I would check over the reds if the image has reds that aren't supposed to be remapped and make sure none of the remap has the same colors; finishing with making the glows. Has never failed me to be accurate so far, but I'm sure not everyone has their Windows colors and monitor in a good gamut to eyeball it.

I just like it to be a nice gradient instead of the mess the other ways make it, like the anim palettes.
_________________
"Don't beg for things; Do it yourself or you'll never get anything."
Lin Kuei Ominae wrote:
wrong forum. this is not minecraft.


Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
PussyPus
Commander


Joined: 14 Jul 2015
Location: Underground Clone City

PostPosted: Sun Dec 10, 2017 10:26 pm    Post subject: Reply with quote

[PROBLEM SOLVED]

Further Investigation on donutarnold's bio reactor's SHP and BLEND resulted me to solve the problem, best solution is below:

-For unittem.pal, just extract it from the original game and then remove all color palettes from 2 to 15 and from 204 to 255, those deleted colors are misc colors, however it's not recommended to remove the custom shadow color (the black color from unittem.pal, not unitsno.pal, because in the snow palette it's purple) before-convertion from PNG2SHP in SHP Builder.

-This is the easiest solution to do, however, donutarnold's palette for his bio reactor's deleted colors were all replaced with high cyan color of the same RGB.
_________________
If you are a MetalHead (Heavy Metal Fan) and don't want to be a metalhead, Just remove your metal ball from your head. �:p .


Back to top
View user's profile Send private message ModDB Profile ID Skype Account
cxtian39
Cyborg Commando


Joined: 11 Feb 2016
Location: United States

PostPosted: Sat Jan 20, 2018 10:40 pm    Post subject: Reply with quote

Sorry to bump this but what colors need to be reserved in a palette?
0             - background
1             - shadow
16~31     - remap
240~255 - glowing
and what else for what use?
_________________
Aircraft Factory Mod
Command & Conquer: Genetic Rhapsody

Back to top
View user's profile Send private message Skype Account
Starkku
Cyborg Commando


Joined: 28 Dec 2007
Location: Finland

PostPosted: Sat Jan 20, 2018 10:50 pm    Post subject: Reply with quote

cxtian39 wrote:
Sorry to bump this but what colors need to be reserved in a palette?
0             - background
1             - shadow
16~31     - remap
240~255 - glowing
and what else for what use?


Just these, albeit it's 240-254 for glowing. The last slot does not glow.
_________________

Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website ModDB Profile ID Twitter Channel URL
cxtian39
Cyborg Commando


Joined: 11 Feb 2016
Location: United States

PostPosted: Sat Jan 20, 2018 10:59 pm    Post subject: Reply with quote

That's funny.
_________________
Aircraft Factory Mod
Command & Conquer: Genetic Rhapsody

Back to top
View user's profile Send private message Skype Account
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic Page 1 of 1 [18 Posts] View previous topic :: View next topic
 Forum index » Modding Central » Media Hut
Jump to:  
Share on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on DiggShare on RedditShare on PInterestShare on Del.icio.usShare on Stumble Upon
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © phpBB Group

Wildcard SSL Certificates
[ Time: 0.1507s ][ Queries: 15 (0.0175s) ][ Debug on ]